Opdracht voor Nederlands Comité UNICEF (2022)

Projecttitel: Samen Kinderrechten Ontdekken

Opdrachtgever: Nederlands Comité UNICEF

Onderdeel van project: Gastlessen UNICEF

Doelgroep: Basisonderwijs (8-12 jaar)

Werkzaamheden: Vooronderzoek, kwalitatieve interviews met doelgroep, conceptontwikkeling, prototypes ontwikkelen, product- en grafische vormgeving

Vertalingen: Nederlands, Engels, Frans, Duits

Opdracht voor Nederlands Comité UNICEF (2022)

Foto door Bas Losekoot voor Nederlands Comité UNICEF (2023)  

Het Nederlandse Comité UNICEF vroeg Lotte om te helpen met het ontwikkelen van een nieuwe educatieve toolbox waarmee vrijwilligers op een meer ervaringsgerichte manier lessen zouden kunnen verzorgen over kinderrechten. Ze waren op zoek naar een concept die kinderrechten toegankelijker zou maken voor de doelgroep, en het gesprek zou openen over hoe kinderrechten ook in het dagelijks leven van Nederlandse kinderen van belang zijn.


Om een concept te kunnen ontwikkelen die zowel de doelen van UNICEF als de behoeften van de doelgroep mee zou nemen, begon Lotte met een vooronderzoek en ging ze in gesprek met de gastdocenten. Hieruit kwam een duidelijke overeenstemmende wens naar voren, namelijk: dat de les een gevoel van verbinding over zou dragen en meer ruimte zou bieden voor de verhalen die kinderen zelf over het onderwerp te delen hebben. Kijkend vanuit het ijsbergmodel van McClelland besloten we de focus van het lespakket te verleggen naar het voelbaar maken van kinderrechten.

Asset 3

Zo ontstond het concept voor de toolbox ‘Samen Kinderrechten Ontdekken’ waarmee vrijwilligers middels een drietal spellen de leerlingen met kinderrechten laten kennismaken. De spellen nodigen kinderen uit om zelf na te denken en hun gedachten over de onderwerpen die behandeld worden binnen de les uit te spreken.

108 – Unicef Ken je Rechten les op Gelderlandschool Den Haag Foto Bas Losekoot – _BAS2506

Foto door Bas Losekoot voor Nederlands Comité UNICEF (2023)  

106 – Unicef Ken je Rechten les op Gelderlandschool Den Haag Foto Bas Losekoot – _BAS2457

Foto door Bas Losekoot voor Nederlands Comité UNICEF (2023)  

112 – Unicef Ken je Rechten les op Gelderlandschool Den Haag Foto Bas Losekoot – _BAS2569

Foto door Bas Losekoot voor Nederlands Comité UNICEF (2023)  

“Al jarenlang staan vrijwilligers vol passie voor de klas om leerlingen mee te nemen in kinderrechten en de projecten van UNICEF. Maar om kinderen meer te laten voelen bij het onderwerp, scholen beter vraaggericht te kunnen bedienen én onze vrijwilligers genoeg houvast te geven om een interactieve les te geven hebben we de hulp van Lotte ingeschakeld. Zij heeft voor ons een concept ontwikkeld dat met alle (complexe) randvoorwaarden rekening houdt. Het is simpel, speels, vernieuwend en uitdagend. Het speelt in op de kracht en motivatie van de vrijwilligers, de nieuwsgierigheid van leerlingen en de wensen vanuit het onderwijs.” – Lotte Raisifar, projectmanager Kinderrechteneducatie bij Nederlands Comité UNICEF

1Q5A9713

Foto door van den Eijnden voor Nederlands Comité UNICEF (2022)  

Opdracht voor Nederlands Comité UNICEF (2022)
IMG_20221108_162942

In juli 2022 is de toolbox ‘Samen Kinderrechten Ontdekken’ gelanceerd in Nederland. Na groot enthousiasme van collega's in andere landen werd de toolbox naar het Engels, Duits en Frans vertaald om met nieuwe pilots te beginnen voor projecten in Ierland, Oostenrijk, Frankrijk en Duitsland.