Opdracht voor Universiteit van Stavanger / Vitenfabrikken Museum Sandnes (2022)

Projecttitel: The Three Little Pigs – A scented Adventure Trail (2022)

Opdrachtgever: Universiteit van Stavanger

Onderdeel van onderzoeksproject: Sensory Books

Doelgroep: Basisonderwijs (4-8 jaar)

Werkzaamheden: Vooronderzoek, conceptontwikkeling, prototypes ontwikkelen, product ontwerp, selecteren geuren, testsessies met kinderen

Met dank aan: International Flavors & Fragrances

Smell Boxes – VittenFabrikken (2)

De Universiteit van Stavanger vroeg Lotte om te helpen met het ontwikkelen van een ontwerp die de reukzin van kinderen zou betrekken in het verkennen van het verhaal 'De Drie Biggetjes'.


Lotte startte een vooronderzoek naar de mogelijke rollen die geuren kunnen spelen in een verhaallijn en de mogelijke informatie die geuren kunnen toevoegen aan een verhaal. Om cognitieve overprikkeling te voorkomen was het belangrijk om consistent te zijn in de informatie die iedere geur gaf. Zo ontstond het idee om te werken met de geuren van de huisjes van de verschillende personages in het verhaal. Voor ieder personage kozen we een geur die een element van het karakter naar voren zou brengen. 


Infographic Lotte Meeuwissen (2022)

Om kinderen zelf te kunnen laten bepalen wanneer en voor hoelang ze een geur ruiken en hen metaforisch de deur naar het huisje van het betreffende personage te laten openen, bedacht Lotte het ontwerp van de ruikdoosjes. Om met kleur-geur associaties te kunnen werken hebben de doosjes een gemakkelijk te verwisselen handvat en plateau in verschillende kleuren. Ook kan de intensiteit van de geuren gemakkelijk ververst worden.

Smell Boxes – VittenFabrikken (1)
Smell Boxes – VittenFabrikken

In juni 2022 is de expositie in Vitenfabrikken Museum Sandnes geopend en was de hele zomer geopend voor het publiek. Door groot enthousiasme van het museum en de bezoekers is de expositie uiteindelijk verlengd en open gebleven voor publiek tot en met oktober 2022.